O autorke – Katarína Soyka

Narodila sa s túlavými topánkami v meste Žilina obklopenom hustými šťavnatými lesmi. Odtiaľ pramení jej záľuba v turistike. Čítanie Zamarovského ju priviedlo na štúdium latinčiny a histórie na Univerzitu Komenského do Bratislavy. Chcela sa venovať vede a život brala veľmi vážne.

Bývala na internáte, osud jej na izbu strčil Východniarku /Lenonu Štiblaríkovú/, tam všetky žarty končia. Jediným ventilom ostávalo čítanie. A pozeranie filmov s motívom čínskeho kung-fu /wushu/. Prečo sa teda nenaučiť po čínsky?! Stihla najbližší let do Pekingu na Univerzitu Beijing Yuyan Wenhua Daxue. Učiteľka čínskeho jazyka Li Laoshi dávno odhalila, že Soyka bola v minulom živote Číňanka, preto Áziu miluje aj nenávidí, odchádza z nej a stále sa do nej vracia. Deväť rokov pracovala v čínskej rodine Li, precestovala aspoň polovicu zemegule, kým neprišli deti. Samozrejme, že ich priniesol bocian! Z Lučenca. Bol krásny, čiernovlasý a čiernooký, tak si ho nechala. Materstvo prudko narušilo jej duševnú rovnováhu, hormóny zaradili výhybku od akčnej dynamiky k brutálnej romantike.

Napísala prvý fantasy román o čarodejniciach Sklený vrch, našla si vydavateľa, a stále nebola spokojná. V roku 2012 s Lenonou, svojím pokrvným bratom /lebo sestra znie od veci/, založila jediné žánrové vydavateľstvo na Slovensku, ktoré publikuje výhrade domácu scifi, fantasy a žánrový horor – Vydavateľstvo Hydra.

A tak sa space opera Šťastlivec /Lenona Štiblaríková/ a upírsky román Lokaj /Katarína Soyka/ stali prvými deťmi tohto plodného partnerstva. V tom istom roku Hydry spustili svoj najodvážnejší medzinárodný projekt – zbierku česko-slovenských poviedok Fantastická 55. Soykine diela pribúdali: Vlčí brat, Posledná Pozemšťanka, Cval kentaura, Svedomie temnej časti, ďalšie zbierky prekonávali hranice: Na hroby, Rozmarná fantastika, Zombie apokalypsa. Posledná Pozemšťanka bola preložená do českého jazyka: http://beletris.cz/e-shop/sci-fi/119-posledni-pozemstanka-katarina-soyka-9788087105863.html. Najnovšie chystá urban fantasy s príchuťou nekromancie Príšery z prímestskej štvrte a nová medzinárodná zbierka by mala strašiť na koľajniciach.

Ocenenia a bibliografia:

  • CKČ 2012 – 4. miesto v kategórii novela /Vlčí brat/
  • Martinus Cena Fantázie 2014 –  Nominácia na Cenu Bibliotéky 2014 / poviedka Ako som si nezobral lesnú princeznú/
  • CKČ 2015 – 7. Miesto v kategórii novela /Svedomie temnej časti/
  • FÓR 2015 – 2. miesto v ankete Fantastická osobnosť roka 2015
  • CKČ 2016 – 6. miesto v kategórii novela /Príšery z prímestskej štvrte/

 

2011:

  • román Sklený vrch, Goralinga, 2011

brožovaná, 384 strán

Vedma Mirka je liečiteľka. Jej osud sa má naplniť na Sklenom vrchu, kde sa kedysi udržiavala Rovnováha medzi Dobrom a Zlom. Ester nekradne, ona si len požičiava. Pre niektoré poklesky zavinené jej neskrotným temperamentom zišla z cesty bielej mágie. Dnes je už bosorka. Nikol je striga. Jej telo sa nedá zničiť, zato ona dokáže čarami zabíjať. Tieto tri ženy spojil osud, aby spoločne porazili pána, ktorý ovládol Sklený vrch a mŕtvi ho poslúchajú. Je ťažké proti nemu bojovať. Každý padlý bojovník sa po smrti postaví na jeho stranu. Strážcovia Rovnováhy na Púšti, v Močiaroch a Voňavom lese pomaly strácajú sily. Tri čarodejnice putujú, aby naplnili svoj osud a stretli lásku v tých najnečkanejších podobách.

2012:

  • román Lokaj, Vydavateľstvo Hydra, 2012

brožovaná, 328 strán

Mladé dievča spoznáva v klube s názvom „Lokaj“ majiteľa – tajomného muža. Sprvu ho znechutene odmieta ako provokatéra a exhibicionistu, ktorý zarába na popularite vampirizmu medzi mládežou a kvôli zisku podnik maskuje ako upírsky fanklub. Keď jej tajomný neznámy neschádza z mysle, dôjde k záveru, že ju uriekol. Zájde za vedmou, aby sa dozvedela, či je niečo také vôbec možné a ako sa toho zbaviť. Hoci neverí na čarodejnice, postupne sa zaplieta do sietí temného sveta stríg, lovcov upírov a samotných nemŕtvych. Zamiluje sa do dobrého upíra, zvedie ju zlý upír a nakoniec sa pridá k lovcom, aby sa pomstila.

2013:

  • román Vlčí brat, Vydavateľstvo Hydra, 2013, brožovaná, 219 strán

Fantasy, v ktorej sa bojuje, čaruje a nie každé zviera má len jednu podobu. Čarodejnica Zuna uniká z rodnej dediny. Pred prenasledovateľmi sa ukrýva v lesoch, kde stretáva túlavého psa. S jeho pomocou nachádza útočisko u starej ženy a jej vnuka Rovena. Ani čary jej proti mocnému čarodejníkovi Korchovi nepomôžu a dostáva sa do zajatia. Odhaľuje Korchovo desivé tajomstvo, využíva záujem zo strany miestneho kráľa a balansuje na hrane medzi láskou a bojom o život.

  • Fantastická 55 – zbierka českých a slovenských poviedok /poviedka Pristávací manéver/, brožovaná, 328 strán

Experimentálna zbierka poviedok českých, moravských a slovenských autorov, v ktorej sa scifi strieda s fantasy, groteska s hororom toho istého žánru. Poviedky v českom a slovenskom jazyku dopĺňajú ilustrácie 14 ilustrátorov. Zvučné mená sú zárukou kvality, neznámi autori ponúkajú nové alternatívy.

2014:

  • Posledná Pozemšťanka – román, Vydavateľstvo Hydra, 2014, brožovaná, 188 strán

Príbeh plný intríg, vzdoru, prekvapení, ale hlavne nesmelej lásky a nehy, za ktoré sa oplatí bojovať aj v temnote mrazivého vesmíru. Hoci sa Darka stáva hračkou v rukách mimozemských netvorov, nestráca chuť bojovať za svoj život a slobodu. Zároveň sa musí rýchlo zorientovať v zložitých zvykoch Tortirov, ktorých vesmírna loď ju unáša do neznáma. Dezorientovaná a opustená nachádza útočisko u milovaného muža, ale sokyňa v láske má s Pozemšťankou svoje vlastné plány.

  • Na hroby – zbierka českých a slovenských poviedok, Vydavateľstvo Hydra, 2014 /poviedka Freska/, brožovaná, 228 strán

Antológia českých a slovenských poviedok o umieraní, o smrti a o balansovaní na hranici života a smrti. Hrdinovia poviedok hrajú podivné hry, víťazia, podvádzajú a sú podvedení, lebo „zubatá“ má morbídny zmysel pre humor.

2015:

  • román Cval kentaura, Vydavateľstvo Hydra, 2015, pevná väzba, 200 strán

Fantasy príbeh plný nadprirodzených bytostí, princezien, intríg a bojov o moc. Dobrodružstvo sa začína útokom na koč mladej princeznej, ktorá sa má dopraviť k temnému elfovi, s ktorým jej mocichtivý strýko dohodol sobáš. Zachráni ju brat a dedič trónu? A na čej strane stoja objavujúce sa nadprirodzené bytosti? Ponorte sa do dobrodružstva!

  • Rozmarná fantastika – zbierka českých a slovenských poviedok, Vydavateľstvo Hydra, 2015 /poviedka Ako som si nezobral lesnú princeznú, poviedka Vyslanec/, pevná väzba, 400 strán

2016:

  • Svedomie temnej časti – román, Vydavateľstvo Hydra, 2016, pevná väzba, 200 strán 

Mladá čarodejnica Deina je nútená splácať dlh lumpovi Dobrogovi, ktorý do sveta živých privádza temného mága Blahowitzapla. Ten sa rýchlo vysporiada s pánom mesta, aj s Dobrogom samotným. Vstúpi do vhodného tela a objaví spôsob, ako ľudí rozdeľovať na dobrú a zlú polovicu. Prvá jeho nový trik okúsi Deina. Jej dobrú časť uväzní zlý čarodejník v okovách, so zlou a bezcitnou polovicou po boku mieni vládnuť mestu. Bosorka Sička, vodník Gabriel, upír Arik, matka jazera Aruma a_množstvo ďalších magických bytostí je súčasťou príbehu plného zvratov, kúziel, byliniek a boja dobra so zlom. Každá magická bytosť má svoje silné aj slabé stránky, môže konať dobré aj zlé skutky, všetko závisí od uhla pohľadu a motivácií. Kam až sme ochotní zájsť v boji za dobro svojich blízkych? Čo všetko dokážeme obetovať? A budeme môcť potom ešte tvrdiť, že my sme tí dobrí?

väzba pevná, 200 strán

  • Zombie apokalypsa – zbierka českých a slovenských poviedok na tému zombie, Hydra, 2016 /poviedka Nekrospln/, väzba: mäkká, 448 strán
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *