Workshop v Sendražiciach na Morave 2014

Literárna dielňa v Sendražiciach: 14.-15. júna 2014

Zrodenie zbierky poviedok môže mať rôzne podoby. Niekedy zbierka vzniká výberom poviedok zostavovateľmi, inokedy pomôže literárna súťaž na určitú tému. Svet re-pre /real prediction – reálna predpoveď/ ma zaujal, preto som do súťaže vyhlásenej Spolkom přátel krásného slova poslala tri poviedky, ktoré spĺňali zadané podmienky: vtip, platforma Mash®oom, spoločnosť Malý a Slabý, Platotelova filozofia. Porota v zložení: Františka Vrbenská + Jiří W. Procházka vybrali jednu z nich do užšieho výberu, takže na otázku jedného z autorov zbierky „Odpor je zbytečný“, Jána Hlouška, či by som bola ochotná zúčastniť sa literárneho workshopu, ktorý by dal novej zbierke jasnejšiu podobu, som odpísala: „Áno, áno!“

A tak som šla: v piatok o 19,30 z Humenného do Pardubíc /sobota o 6,30/ – z Pardubíc do Hradca Králové o 7,30 potom na autobusovú stanicu a o 10,10 autobusom do Sendražíc, takže o 10,50 som spolu s ďalšími autormi úspešných poviedok vchádzala do domu manželov Hlouškových v Sendražiciach, kde sa dvojdňová literárna dielňa konala.

Hoci sme sa schádzali postupne, napokon dorazili všetci, nechýbala ani Františka.

Po zvítaní a zoznámení sa, každý porozprával voľačo o sebe, o svojich doterajších úspechoch a plánoch. Predstavil sa aj Spolek přátel krásneho slova, ktorý má za sebou bohatú desaťročnú históriu, organizovanie literárnych súťaží, škrabodílen, vydávanie časopisu Škrabopis a vydanie niekoľkých kníh /Houbotlas, Čtyři klíče a Odpor je zbytečný/.

Zuzana Hloušková, Jan Hloušek a Jaroslav Svoboda nás postupne vtiahli do sveta, v ktorom počítače a technika ovládajú život človeka, útočia na jeho príčetnosť a zlomyseľne nad ním víťazia. Odpor je zbytočný, elektronika si robí, čo chce a nie je v ľudských silách pochopiť jej úmysly.

Nie je to možné a predsa sa to deje – ústredná myšlienka zbierky – sa k nám v rôznych podobách neustále vracala. Čítali sme poviedky, výborne sa pri nich bavili, hodnotili ich a do neskorého večera, napriek únave, diskutovali o ďalších možnostiach a vylepšeniach, ktoré by poviedky ešte viac priblížili svetu re-pre a dali im punc mysterióznej predpovede: „Čo ak sa toto práve deje? Čo ak sa to stane už zajtra? Skutočne si myslíte, že niečo podobné sa práve vám nemôže stať? Že sa to nikdy neudeje?“

Hralo sa na gitare, spievalo, kreslilo, aj grilovalo. Opekanie marinovaného mäsa a jeho konzumácia za svitu mesiaca mali zrejme magické účinky, lebo na druhý deň sme už od rána prichádzali s ďalšími nápadmi a predstavami  o zbierke, ktorá, ak bohovia mailov a platformy Mash®oom dajú,  sa bude čoskoro krstiť v Bratislave.

Určite neoľutujete, ak si kúpite knihu Odpor je zbytečný a so svetom re-pre sa zoznámite osobne /a možno zistíte, že nejaký ten počítačovo-transcendentný zážitok máte aj vy/.

Napokon sme sa všetci rozlúčili ako priatelia, jedinečne strávený víkend plný zážitkov, myšlienok a plánov nás nabil energiou a chuťou tvoriť. Výsledok si budete môcť prečítať už čoskoro.

autorka článku: Lenona

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *